Total Pageviews

Wednesday, August 8, 2018

Εσείς τι λέτε;


“Κενής δε δόξης ουδέν αθλιώτερον…”
Φονικό το φετινό καλοκαίρι με τον Ιούλιο να θεωρείται ο θερμότερος από το 1756. 
Στους 100 περίπου ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον καύσωνα που συνεχίζεται και ”λιώνει” κυριολεκτικά την επαρχία μας. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στο Μόντρεαλ.
Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, βιώνει τις χειρότερες πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας, με αναρίθμητους νεκρούς, κυρίως στην Αττική. Συνθήκες νέου καύσωνα αναμένεται να βιώσει η χώρα που σύμφωνα με προβλέψεις θα “χτυπήσει” 40άρια. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το λεκανοπέδιο με κίνδυνο νέας πυρκαγιάς .Ας ελπίσουμε οι προβλέψεις τελικά να έχουν πέσει έξω.
Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδος προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο κι όπως μπορούν τους συνανθρώπους τους που έζησαν την φρίκη από τη μανία της καταστροφικής πυρκαγιάς. Μία εθνική τραγωδία ένωσε ανθρώπους από κάθε πλευρά της χώρας. Εθελοντές άφησαν πίσω τα δικά τους προβλήματα και έσπευσαν στις περιοχές που έζησαν την τραγωδία για να βοηθήσουν, ενώ σε έξαρση βρίσκονται αυτό τον καιρό οι έρανοι. 
Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Τα στοιχεία του ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης είναι:
Bank of Greece, αριθμός λογαριασμού:23/2341195169.
IBAN GR4601000230000002341 195169.  Όνομα Δικαιούχου: Ministry of Finance BIC/SWIFT BNGRGRAA 
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικής πυρκαγιές.
Και η ομογένεια πάντως δεν έμεινε ασυγκίνητη.
Η ελληνοαμερικανική παροικία, οι ομογενείς της Αυστραλίας, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Κύπρου, σύσσωμοι στο πλευρό των πυρόπληκτων με σημαντικά χρηματικά ποσά και είδη πρώτης ανάγκης.
Στο πλευρό των πυρόπληκτων και οι Ελληνοκαναδοί, με άμεση και εργώδη προσπάθεια του καταξιωμένου οργανισμού Magic Mission. Μια προσπάθεια στην οποία όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε. 
Δεν λείπουν πάντως και τα παρατράγουδα. Γνωστοί και μη εξαιρετέοι “ντελάληδες” των ερτζιανών, εκμεταλλευόμενοι την γενναιοδωρία και το φιλότιμο των συμπάροικων πήραν τους εράνους στα χέρια τους και τους έκαναν προσωπική τους υπόθεση...
Το έργο βέβαια το έχουμε ξαναδεί.
Στην γενική ερανική κινητοποίηση για τους πληγέντες συμμετέχουν δυστυχώς και ορισμένοι οικείοι κυνηγοί της δόξας και μονοπωλητές των τίτλων, οι οποίοι προκειμένου να κατακτήσουν την πρώτη γραμμή δεν διστάζουν να περιθωριοποιούν ικανά στελέχη, ακόμη και “ανταγωνιστικούς” εθνικούς οργανισμούς. 
Είναι οι ίδιοι που ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια σε δικηγόρους για να τεκμηριώσουν τις “παρανομίες” των αντιπάλων τους, τη στιγμή που οι αναξιοπαθούντες πυρόπληκτοι έχουν ανάγκη και το τελευταίο μας σεντ.
Σε μία κίνηση υπερ-ενθουσιασμού μάλιστα, πεπεισμένοι για τον “θρίαμβο” του κονσέρτου για τους πληγέντες, έσπευσαν να καλέσουν τα Mainstream media να καλύψουν τη Συναυλία των άδειων καθισμάτων… Πάλι ρεζίλι γίναμε.
Αποδεικνύεται τελικά ότι οι εθνικές τραγωδίες αντί να μας ενώνουν μας διαιρούν… 
Τι άλλο μπορεί να προσθέσει κανείς όταν οι πράξεις μιλάνε μόνες τους.
Κλείνω, μεταφέροντας ένα χαρακτηριστικό και πάντοτε επίκαιρο γνωμικό του αρχαίου Έλληνα  ποιητή  Μένανδρου: “Κενής δε δόξης ουδέν αθλιώτερον”.
Που σημαίνει: Δεν υπάρχει τίποτα πιο άθλιο από την κενοδοξία…

No comments: