Total Pageviews

Wednesday, November 7, 2018

Εσείς τι λέτε;


Ψήφος Αποδήμων Ελλήνων
Ένα ανεπιθύμητο δικαίωμα;

Και πάλι στην επικαιρότητα το πολυσυζητημένο θέμα του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές της μητέρας πατρίδας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ μας διαβεβαιώνει ότι το θέμα έχει πάρει το δρόμο της επίλυσης.
Τα ίδια ακριβώς μας έλεγε πέρυσι όταν επισκέφτηκε το Μόντρεαλ, τα ίδια υπόσχεται όπου βρεθεί κι’ όπου σταθεί ο διορισμένος ΑΝΕΛίτης τουρίστας-ταξιδευτής.
Βέβαια, ο κύριος Κουίκ, πρέπει κατά κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τον παχουλό μισθό και τις ανά τον κόσμο αδιάκοπες περιοδείες του…
Εν τω μεταξύ, στη Βουλή των Ελλήνων συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αλλά και οι διαφωνίες όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να ψηφίζουν οι απόδημοι, εφόσον και όταν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Κατά την διάρκεια πρόσφατης ευρείας σύσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα η διαφωνία εστιάστηκε σε δύο βασικά σημεία.
Από το προσχέδιο δίδεται εξουσιοδότηση να καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα ο χρόνος διενέργειας εκλογών για τους αποδήμους και με δεδομένη την πρόβλεψη για ταυτόχρονη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσδιορίζεται ο χρόνος εκλογών για τους αποδήμους πολύ νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η διαφωνία είναι η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο να προσμετρούνται οι ψήφοι των αποδήμων στην πρώτη καταμέτρηση με την οποία γίνεται η κατανομή εδρών. Άλλη πρόταση θέλει τους απόδημους να μη ψηφίζουν για την Επικράτεια.
Αυτά εν ολίγοις, τα απαιτητικά και περίπλοκα του προσχεδίου, οι εκάστοτε προτάσεις και οι μόνιμες (για ευνόητους λόγους) διαφωνίες των κομμάτων…
Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Η δική μας ψήφος σε τι θα ωφελήσει;
Πόσο σωστό και δίκαιο είναι να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα η ψήφος ανθρώπων ξεκομμένων από τη ζωή μιας χώρας; Και με ποια κριτήρια θα ψηφίζουμε άραγε;
Μήπως με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα, η με οδηγό μας τα τηλεοπτικά «παράθυρα»;
Ας σοβαρευτούμε. Όσοι από τους απόδημους διατηρούν ακόμη στενούς δεσμούς με τη γενέτειρα μπορούν κάλλιστα, εφ’ όσον το επιθυμούν, να μεταβούν αυτοπροσώπως στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Όσο για τους υπόλοιπους, που απλώς θέλουν να διεκδικήσουν κάποια αιτήματά τους, μπορούν κάλλιστα να αποταθούν στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία να ψηφίσουν.
Προς το παρών ας ασχοληθούμε με «τα του οίκου μας». Τη δεύτερη (κατ’ άλλους πρώτη) πατρίδα μας τον Καναδά, την χώρα που ζούμε και κινούμαστε, εργαζόμαστε, πληρώνουμε φόρους και έχουμε υποχρεώσεις αλλά και κεκτημένα δικαιώματα.
Και ένα από αυτά είναι να ψηφίζουμε πρωτίστως στις Καναδικές εκλογές.
Αυτή, πιστεύω θα πρέπει να είναι και η πρώτη μας προτεραιότητα...

No comments: