Total Pageviews
Monday, January 20, 2025
TIKTOK - Το διαδικτυακό φαινόμενο που αναστατώνει...
Το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες εκατομμύρια πολίτες της Αμερικής είναι ο πιθανός αποκλεισμός του TikTok.
Το εν λόγω ζήτημα δεν αφορά απλά μια συγκεκριμένη εφαρμογή, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι για να κάνουν πλάκα. Το θέμα που προέκυψε με το TikTok έχει ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Για την ιστορία, η εφαρμογή δημιουργήθηκε το 2016 από την κινεζική εταιρεία ByteDance, για αγορές εκτός Κίνας. Η πλατφόρμα, η αξία της οποίας υπολογίζεται γύρω στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύρια χρήστες, από τους οποίους περίπου150 εκατομμύρια είναι στις ΗΠΑ και αποτελεί πλέον απειλή για παλαιότερα social media, όπως facebook, instagram, (X) και άλλα.
Η απερχόμενη αμερικανική ηγεσία, ως γνωστόν, αποφάσισε να κλείσει το TikTok με τη νομική δικαιολογία ότι η μητρική εταιρεία Douyin έχει στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση και ενδεχομένως να διαρρέει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών στην Κίνα.
Ουσιαστικά δηλαδή, γίνεται λόγος για προπαγάνδα και κατασκοπεία από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, απειλή η οποία κρίθηκε ότι υπερβαίνει σε σημασία την 1η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ περί ελευθερίας του λόγου, καθώς αποτελεί απειλή για τη χώρα και τους πολίτες της.
Το ΤικΤοκ ως εταιρεία αρνείται πως υπόκειται σε κινεζική επιρροή, τονίζοντας πως η ίδια λειτουργεί ξεχωριστά από την ByteDance, με γραφεία στη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, ενώ τα δεδομένα της τα χειρίζεται η εταιρεία Oracle.
Εν όψει της απειλής να κλείσει το TikTok, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να κατεβάσουν μια άλλη κινεζική εφαρμογή, το Red Note, αγνοώντας τα περί υποκλοπής δεδομένων.
Για τα κοινωνικά δίκτυα και τις ανεξέλεγκτες συνέπειες, η στήλη έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν και δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας, προσφέροντας κάποιες θετικές και μαζί αρνητικές επιπτώσεις.
Πολλοί χρήστες περνούν υπερβολικό χρόνο σε αυτές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και να μειώσει την παραγωγικότητά τους.
Οι συγκρίσεις με τις «τέλειες» ζωές που παρουσιάζουν άλλοι στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κατωτερότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Οι ψευδείς ειδήσεις και οι αναληθείς πληροφορίες διαδίδονται γρήγορα, επηρεάζοντας τη γνώμη και τη συμπεριφορά του κοινού.
Παρόλο που συνδέουν ανθρώπους διαδικτυακά, τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να μειώσουν την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων και την προσωπική επικοινωνία.
Η ανωνυμία και η απόσταση που παρέχουν, μπορούν να ενθαρρύνουν αρνητικές συμπεριφορές, όπως ο εκφοβισμός και η παρενόχληση.
Οι χρήστες συχνά εκθέτουν προσωπικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη και αίσθηση μοναξιάς.
Η εξιδανίκευση εικόνων και καταστάσεων μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη ζωή των χρηστών.
Πιστεύετε ότι τα αρνητικά αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, ή είναι μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας;
Tuesday, January 14, 2025
Δασμοί και...παρενέργειες
Καθώς η δεύτερη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου πλησιάζει, Αμερικανοί προμηθεύονται αγαθά εν αναμονή των δασμών που σχεδιάζει να επιβάλλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στις εισαγωγές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Guardian. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές συσκευές, υβριδικά αυτοκίνητα, κρασί και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Ως γνωστόν, μετά τις εκλογές ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να επιβάλλει άμεσα δασμούς 25% στις μεξικανικές και καναδικές εισαγωγές, μαζί με την αύξηση των υφιστάμενων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές κατά 10%.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με τους δασμούς. Αν και η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες να παράγουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχει γίνει τόσο μπερδεμένη και διασυνδεδεμένη που για πολλές εταιρείες το πιο απλό θα είναι να μετακυλήσουν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές.
Το παρών άρθρο περιέχει απόψεις του οικονομολόγου Δρ. Κυριάκου Ματζιωρίνη, όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό CFMB MONTREAL.
Η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.
Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το ύψος των δασμών, τα προϊόντα και τη διάρκεια της εφαρμογής τους. Αναλυτικά:
Αύξηση τιμών για τους καταναλωτές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Οι δασμοί συχνά βαραίνουν τους καταναλωτές, με τη μορφή υψηλότερων τιμών για εισαγόμενα προϊόντα, όπως ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα ή τρόφιμα.
Πίεση στις επιχειρήσεις: Οι εταιρείες που βασίζονται σε εισαγωγές (π.χ. πρώτες ύλες ή προϊόντα ενδιάμεσης παραγωγής) βλέπουν το κόστος τους να αυξάνεται, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Μειωμένη ανταγωνιστικότητα: Οι δασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια εξαγωγών εάν άλλες χώρες επιβάλλουν αντίμετρα ή εάν οι Αμερικανοί κατασκευαστές χάσουν πρόσβαση σε φθηνότερα υλικά.
Αύξηση θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς: Συγκεκριμένοι δασμοί μπορεί να ευνοήσουν ορισμένους κλάδους (όπως η χαλυβουργία και η αυτοκινητοβιομηχανία) ενθαρρύνοντας την εγχώρια παραγωγή.
Για τις χώρες - στόχους, μείωση εξαγωγών: Οι χώρες που αυξάνουν προϊόντα στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μείωση στη ζήτηση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες τους.
Αντίμετρα: Πολλές χώρες αντιδρούν επιβάλλοντας δικούς τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, δημιουργώντας εμπορικούς πολέμους που πλήττουν και τις δύο πλευρές.
Παγκόσμιες επιπτώσεις, διαταραχή εφοδιαστικών αλυσίδων: Η αύξηση δασμών μπορεί να επηρεάσει παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, καθώς οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές για να αποφύγουν τις αυξήσεις κόστους.
Επιβράδυνση παγκόσμιας ανάπτυξης: Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ μεγάλων οικονομιών (π.χ. ΗΠΑ - Κίνας) μπορεί να προκαλέσει ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες: Οι δασμοί συχνά οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ χωρών, επηρεάζοντας τις διπλωματικές σχέσεις και τη συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια ή το κλίμα.
Εν τέλει, ενώ οι δασμοί μπορεί να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή σε κάποιους τομείς, οι συνολικές συνέπειες τείνουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομία...
Tuesday, January 7, 2025
ΚΑΝΑΔΑΣ - Η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ;
Σε ένα Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του προς τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε την πρότασή του να γίνει ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
Η πρόταση του Τραμπ, που ξεκίνησε από ένα αστείο, άρχισε να προβληματίζει ένα μεγάλο μέρος της καναδικής και αμερικανικής κοινωνίας.
Πόσο εφικτή όμως είναι η ένωση ΗΠΑ-Καναδά;
Σύμφωνα με έγκριτους συνταγματολόγους, αν ο Καναδάς ενωνόταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και γινόταν η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ο Καναδάς, ως πρώην Βρετανική αποικία, είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών και αποτελεί ένα από τα 15 Κοινοπολιτειακά Βασίλεια, με Αρχηγό Κράτους τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εκπροσωπείται από έναν Γενικό Κυβερνήτη.
Ο Καναδάς έχει κοινοβουλευτικό σύστημα με πρωθυπουργό και θα έπρεπε να προσαρμοστεί στο προεδρικό σύστημα των ΗΠΑ, που σημαίνει την εγκατάλειψη της μοναρχίας και του συντάγματός του. Με την ένωση, θα έστελνε γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά η φωνή του στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό θα ενσωματωνόταν σε αυτήν των ΗΠΑ.
Ο Καναδάς, παρόλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, είναι μία εκ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, διαθέτει υπερσύγχρονη οικονομία τριτογενούς τομέα, κατέχει αποδεδειγμένα τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες πρώτων υλών. Είναι μέλος των G7 και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια τάξη.
Ο Καναδάς θα έπρεπε να εναρμονίσει το φορολογικό του σύστημα με αυτό των ΗΠΑ. Οι πολίτες του θα πλήρωναν φόρους στις ΗΠΑ αντί για το καναδικό κράτος. Θα υπήρχε πλήρης οικονομική ολοκλήρωση με κοινό νόμισμα (το δολάριο των ΗΠΑ), που πιθανόν να επηρέαζε το βιοτικό επίπεδο στον Καναδά. Οι τεράστιοι φυσικοί πόροι του Καναδά, όπως το πετρέλαιο και το νερό, θα ενσωματώνονταν στην αμερικανική οικονομία.
Η καναδική πολιτιστική ταυτότητα, που περιλαμβάνει τις γαλλικές και τις αυτόχθονες ρίζες της, πιθανόν να επισκιαζόταν από την κυρίαρχη αμερικανική κουλτούρα.
Ο Καναδάς είναι επίσημα δίγλωσσος. Η γαλλική γλώσσα, κυρίως στο Κεμπέκ, θα αντιμετώπιζε πιθανές προκλήσεις εντός του αγγλόφωνου περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Η ένωση των δύο χωρών θα δημιουργούσε μία τεράστια υπερδύναμη, με ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Οι σύμμαχοι και οι εμπορικοί εταίροι του Καναδά, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα ίσως αντιδρούσαν, καθώς η παγκόσμια οικονομική ισορροπία θα άλλαζε.
Πολλοί Καναδοί είναι υπερήφανοι για την ανεξαρτησία τους και τις διαφορές τους από τις ΗΠΑ. Η πιθανότητα ένωσης θα προκαλούσε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, ακόμα και κινήματα αντίστασης.
Αυτή η ιδέα είναι φυσικά εξαιρετικά υποθετική και μάλλον απίθανη, καθώς οι δύο χώρες έχουν βαθιά διαφορετικές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες. Ωστόσο, είναι μία ενδιαφέρουσα υπόθεση για περαιτέρω ανάλυση...
Subscribe to:
Posts (Atom)