«Χάριν της …ειρήνης!»
Στις 15 Νοεμβρίου 1983, η Τουρκία ανακήρυξε επίσημα τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου - δηλαδή το 37% περίπου του νησιού - «ανεξάρτητο κράτος». Βέβαια, η αυτοονομαζόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» δεν αναγνωρίστηκε από κανένα άλλο κράτος εκτός από την ίδια την Τουρκία...
Η αυθαίρετη ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν έγινε δεκτή ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία καταδίκασαν την ενέργεια αυτή με τα ψηφίσματα 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την θεώρησαν νομικά άκυρη. Ζήτησαν επίσης την άμεση ανάκλησή της και παράλληλα προέτρεψαν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν.
Εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη, την ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν αναγνώρισε και το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο με απόφασή του απεφάνθη πως λόγω της παρουσίας 30.000 τούρκων στρατιωτών στο νησί, η διοίκηση στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου είναι μια υποτελής διοίκηση και πως η ίδια ευθύνεται για τις πράξεις και παραλείψεις της.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο Οργανισμός Ισλαμικών Συνδιασκέψεων που αναγνώρισε την Βόρεια Κύπρο ως κράτος και το δέχθηκε ως παρατηρητή στον οργανισμό, με την ονομασία «Τουρκικό Κυπριακό Κράτος».
Με τη σημερινή λοιπόν 25η «επέτειο» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», ήρθε στο νου μου η προσφώνηση της Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Άννας Ψαρούδα Μπενάκη στην ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.
Μεταξύ άλλων η κ. Μπενάκη είχε πει: «Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης...»
Στην αντιφώνηση του ο κ. Κ. Παπούλιας, αντί να ζητήσει εξηγήσεις από την Πρόεδρο της Βουλής για τα περί «μείωσης των συνόρων και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας», είπε: «Ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη τιμή, την οποία αποδέχομαι με αίσθημα ευθύνης...».
Εμείς τι να πούμε.... Ύστερα από τη πτώση της Κωνσταντινούπολης, την απώλεια της Βόρειας Ηπείρου, της Βόρειας Κύπρου και παρ’ ολίγον των Επτανήσων και Δωδεκανήσων, η ανοχή αλλά και οι «ευλογίες» μας δεν έχουν όρια!
Μήπως ο «υπαινιγμός» της κ. Προέδρου αφορούσε τα σύνορα της Θράκης ... της Μακεδονίας... του Αιγαίου; Έστω, τουλάχιστον θα περιορισθούν… «χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας!»
Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
2 comments:
Αγαπημένε Μιχάλη,
Ευχαριστούμε που χθές τα κατάφερες με τα τεχνικά κι έτσι απολαύσαμε διηπειρωτική συζήτηση μπλογκογειτόνων.
Τώρα να σου πώ περι του άρθρου σου ότι πήρες πολύ προσωπικά τα ρητορικώς λεχθέντα απο την πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής.
Οσο για την Κωνσταντινούπολη, πάλι με χρόνια μα καιρούς!!! Το ξεχνάς;
Ας πούμε ότι το θέμα το πήρα μάλλον Εθνικά.
Οσο για την Instambul (Εις την Πόλιν)τουλάχιστον διατήρησε το ελληνικό της όνομα...
Post a Comment