Total Pageviews
Wednesday, May 22, 2019
Εσείς τι λέτε;
Μη τα θέλουμε και όλα δικά μας…
Στην Ελλάδα της κρίσης, της λιτότητας και τις φθοράς, κάποιες νηφάλιες αποφάσεις, οι οποίες σε άλλες εποχές θα ξεσήκωναν το πανελλήνιο, σήμερα δυστυχώς περνούν στα ψιλά...
Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στη συγκρότηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και πΓΔΜ, σκοπός της οποίας είναι να εξετάσει αλλαγές στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών.
Επικεφαλής της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής, που συστάθηκε από αμφότερα τα Υπουργεία Εξωτερικών μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ενώ συμμετέχουν και άλλα επτά μέλη.
Η αποστολή της Επιτροπής, όπου βάσει του άρθρου 8 οι δύο χώρες είναι ισότιμες, είναι η αξιολόγηση των σχολικών εγχειριδίων αλλά και βοηθητικού υλικού (όπως χάρτες, άτλαντες και οδηγοί διδασκαλίας).
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα η τέταρτη συνάντηση της ΜΔΕ. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο αντιπροσωπείες από Σκόπια και Ελλάδα, σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα πραγματοποίησαν μια λεπτομερή και πλήρη αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων της ιστορίας στα εκπαιδευτήρια, στα σχολικά βιβλία και στα διδακτικά βοηθήματα για την ιστορία στη χρήση και στις δύο χώρες.
«Το συμφωνηθέν υλικό θα πρέπει να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατόν, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε αλυτρωτική και ρεβιζιονιστική αναφορά», τονίζει η ανακοίνωση του Σκοπιανού Υπουργείου Εξωτερικών.
Με βάση λοιπόν τη Συμφωνία των Πρεσπών και σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίθηκε η μεθοδολογία που περιγράφεται στα συμπεράσματα, όσον αφορά την αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών βιβλίων.
Και οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη περισσότερου περιεχομένου στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης, στην εκπαίδευση γενικότερα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια θετική εικόνα για το άλλο μέρος.
Αντιπολιτευόμενοι κύκλοι στην Αθήνα έχουν κατά καιρούς σχολιάσει αρνητικά τα σχολικά εγχειρίδια της γειτονικής χώρας τα οποία, όπως υποστηρίζουν, παρουσιάζουν σημάδια αλυτρωτισμού και συγκαλύπτουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μη τροποποιήσιμο άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.
Τις αλλαγές ωστόσο στα σχολικά βιβλία και στους χάρτες, είναι εύκολο να τις μαντέψει κανείς...
Ο Μέγας Αλέξανδρος π.χ. από Μακεδόνας, θα μετονομαστεί - κατά πάσα πιθανότητα -σε… Σκοπιανογύφτος, η Μακεδονική διάλεκτος από ελληνική σε …Βουλγαροσέρβικη, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης από Μακεδονίας σε …Νίκος Γκάλης κ.ο.κ.
Ότι τέλος πάντων μπορεί να χωρέσει η ανιστόρητη φαντασία των νυν κυβερνώντων της Ελλάδας των θαυμάτων και τεράτων, σε πλήρη εφαρμογή...
Γη και ύδωρ λοιπόν στους ψευτομακεδόνες και μιας και πήραμε φόρα κατηφόρα ας μην αδικήσουμε και τα εξ ανατολών γειτονάκια της ΕΛΛΗΝΟ-μογγολικής «φιλίας», «θύματα» (κατά τον σουλτάνο) της γενοκτονίας που τόσο τα έχουμε ταλαιπωρήσει με τις εισβολές, κατακτήσεις και διεκδικήσεις μας!
Να γλείψουν κι αυτά κανένα κοκαλάκι από τα πλούσια εδαφικά μας ελέη...
Μη τα θέλουμε όλα δικά μας, όπως λέει και ο ανεκδιήγητος Κατρούγκαλος…
Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment