Καναδάς
Μια ευτυχισμένη χώρα
Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ, δημοσίευσε πρόσφατα τις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με την 136 σελίδων έκθεση, η Φιλανδία κατέχει την 1η θέση, ο Καναδάς την 9η και η Ελλάδα την 82η…
Για άλλη μία φορά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η νέα μας πατρίδα τα πάει πολύ καλλίτερα από τη γενέτειρα αλλά και από πολλές άλλες ανεπτυγμένες - υποτίθεται - χώρες του πλανήτη.
Ο Καναδάς, που σε λίγες μέρες σβήνει τα 152 κεράκια, αποτελείται από ένα κράμα φυλών. Η παρουσία των πρώτων Ελλήνων στην αχανή αυτή χώρα, ανάγεται στον 15ο αιώνα, προτού ακόμη συσταθεί σε κράτος.
Ως γνωστόν, η μαζική μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε ουσιαστικά με το τέλος του 19ου αιώνα, έλαβε σημαντικές διαστάσεις μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε να φθίνει και από το τέλος της δεκαετίας του 1980 έχει ουσιαστικά εκλείψει.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στον Καναδά κατοικούν 215.000 άτομα ελληνικής καταγωγής. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά όλα τα άτομα των μεταγενέστερων γενεών ούτε τα άτομα ελληνικής καταγωγής που μετανάστευσαν από χώρες εκτός Ελλάδας. Το 56% των Ελληνοκαναδών μιλάει ελληνικά και αυτό οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη ελληνικών σχολείων.
Οι περισσότεροι ελληνόφωνοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια του Τορόντο (65.000 άτομα), στο Μόντρεαλ (40.000 άτομα) και το Βανκούβερ (5.200 άτομα). Μικρότερες ελληνόφωνες παροικίες υπάρχουν στην Οττάβα (2.300 άτομα), το Κάλγκαρι (1.300 άτομα), το Έντμοντον (1.000 άτομα) και το Χάλιφαξ (1.000 άτομα).
Πρέπει όντως να χαιρόμαστε που ζούμε σε αυτήν την υπέροχη δημοκρατική χώρα, η οποία και μετανάστες δέχεται και ανοιχτή είναι σε όλες τις κουλτούρες, εγγυάται περίθαλψη ιατροφαρμακευτική και εφαρμόζει ένα σύστημα οικονομικό το οποίο σίγουρα δεν είναι τέλειο, όμως τουλάχιστον αντέχει στα διεθνή προβλήματα και στις διεθνείς κρίσεις.
Θα πρέπει ακόμα να χαιρόμαστε που στην δεύτερη - για τους περισσότερούς μας - πατρίδα απολαμβάνουμε ασφάλεια, τάξη, ευκαιρίες εργασίας, τεράστιες δυνατότητες στον επιχειρηματικό τομέα και σίγουρα ένα υποδειγματικό και ταυτόχρονα προσιτό εκπαιδευτικό σύστημα.
Χιλιάδες ελληνόπουλα της δεύτερης και τρίτης γενιάς κατέχουν σήμερα υψηλές θέσεις σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς. Η παροικία μας μπορεί να καυχιέται για τους αξιόλογους επιστήμονες, άξιους πολιτικούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες της.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν θεωρείται πλέον ασυνήθιστη η τάση πολλών ελλαδιτών να επιδιώκουν να μεταναστεύσουν στον Καναδά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, μία σωστή εκπαίδευση και κατ επέκταση ένα λαμπρότερο μέλλον.
Και εάν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί η μεταναστευτική πολιτική του Κεμπέκ, σίγουρα θα βλέπαμε ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς τον Καναδά παρόμοιο των δεκαετιών 50 και 60.
Με την ευκαιρία των γενεθλίων της Καναδικής Συνομοσπονδίας, ας ευχηθούμε στον Καναδά να τα χιλιάσει και του χρόνου… στην κορυφή!
Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
No comments:
Post a Comment