Total Pageviews
Wednesday, May 1, 2019
Εσείς τι λέτε;
Φυσικό περιβάλλον
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας…
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί πολλές πόλεις του Καναδά, χτισμένες σε ποταμούς και λίμνες, μεταξύ των οποίων η Οττάβα και το Μόντρεαλ λόγω κινδύνου εκτεταμένων πλημμυρών. Οι αρχές κήρυξαν ήδη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν νέες πλημμύρες που θα πλήξουν κατοικημένες περιοχές, λόγω των ασυνήθιστα σφοδρών για την εποχή βροχοπτώσεων.
Το επίπεδο των ποταμών έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο στο οποίο είχαν φτάσει το 2017 όταν είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στον Ανατολικό κυρίως Καναδά, οι χειρότερες της τελευταίας πεντηκονταετίας
Αρκετές τοπικές κοινότητες βυθίστηκαν κάτω από τα νερά των φουσκωμένων ποταμιών και καναλιών, ειδικά των πόλεων Δυτικών Ακτών και Λαβάλ.
Στην επαρχία μας, μέχρι στιγμής, έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν 1.000 στρατιωτικοί, καθώς 3.000 κατοικίες έχουν ήδη πλημμυρίσει και χιλιάδες κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον οργανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Οι ανοιξιάτικες πλημμύρες στοίχισαν μέχρι στιγμής τη ζωή σε μία γυναίκα της οποίας το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για ύφεση των φαινομένων δίνουν την ελπίδα στους κατοίκους ότι τα χειρότερα είναι «πίσω» τους.
Στο Ιράν, εξ άλλου,, έπειτα από τρείς εβδομάδες ισχυρών βροχοπτώσεων, που προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκκενώθηκαν 70 χωριά...
Είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, ως ένα βαθμό, όλες της περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν με ταχύτατο ρυθμό και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν στις επόμενες δεκαετίες.
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις στην υγεία. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα σε ορισμένες περιοχές και μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο σε άλλες.
Οι υλικές ζημιές και οι ζημιές στις υποδομές, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία, συνεπάγονται υψηλό κόστος για την κοινωνία και την οικονομία. Τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων, όπως η γεωργία, η δασοκομία, η ενέργεια και ο τουρισμός πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Πολλά ήδη φυτών και ζώων αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Τι φταίει τελικά για όλα αυτά; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Πολλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση.
Πάντως, στο χέρι μας είναι να βελτιώσουμε και ακόμη να γυρίσουμε την κατάσταση.
Για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, ας τον δούμε σαν ένα τμήμα του εαυτού μας που θέλουμε να φροντίζουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο. Άνθρωπος και περιβάλλον είναι δύο κρίκοι ενωμένοι στην αλυσίδα της ζωής και αν σπάσει ο ένας, αυτομάτως θα διαταραχθεί για πάντα η ισορροπία με απρόβλεπτες συνέπειες…
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment