Total Pageviews
Wednesday, May 8, 2019
Εσείς τι λέτε;
Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος
Μία αναμενόμενη προδιαγεγραμμένη παραίτηση…
Αποχώρησε, μετά από 20 συναπτά έτη παραμονής του στον Αρχιεπισκοπικό θώκο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ύστερα από μία πολυετή διελκυστίνδα μεταξύ Φαναριού και της τοπικής Ορθόδοξης Ενορίας από τη μία και του ιδίου από την άλλη, καθώς είχε κατηγορηθεί για κακή διαχείριση εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης.
Τα προβλήματα του Γέροντα Δημητρίου, όπως είχα επισημάνει σε άρθρο μου τον Σεπτέμβριο του 2017, άρχισαν να γίνονται αντιληπτά όταν αποκαλύφθηκε η κακοδιαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε οικονομικού διευθυντού Τζέρι Δημητρίου.
Εκείνο που ενέτεινε την αρνητική εικόνα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς το Φανάρι ήταν το γεγονός ότι καταγγέλθηκε κατάχρηση κάποιων κονδυλίων από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Νικολάου της Αμερικάνικης Μητρόπολης.
Ύστερα από οικονομική έρευνα αποκαλύφθηκε πως 5 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα της Αρχιεπισκοπής ενώ τα χρήματα ήταν προορισμένα αποκλειστικά για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που θεωρείται υπεύθυνος για την εκτόξευση του προϋπολογισμού της ανέγερσης του Ναού (από 25 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός έχει ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια) έχει χρεωθεί από το Φανάρι αλλά και από τους ισχυρούς παράγοντες της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.
Οι Επίτροποι του εξωτερικού ανεξάρτητου ταμείου υπό το όνομα «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» αρνούνται να προχωρήσουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τη συνέχιση των εργασιών αν δεν αποχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς διατείνονται πως έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη των ισχυρών οικονομικών επενδυτών στο πρόσωπό του.
Στη Σύνοδο που πραγματοποιείται από 9-11 Μαΐου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Η οικονομική δυσπραγία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στις Μητροπόλεις των ΗΠΑ, που αποτελούν ένα είδος μικρογραφίας με πρωτοσύγκελους, υπαλληλικό προσωπικό, γραμματείς, διακόνους, διευθυντές και λοιπούς υπαλλήλους.
Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οικονομική κατάσταση της Ιεράς Μητρόπολης Καναδά, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη κ. Σωτήριο, είναι υγιέστατη και σήμερα απολαμβάνει μία σεβαστή περιουσία αρκετών εκατομμυρίων.
Βέβαια, την κάλυψη των εκκλησιαστικών λειτουργικών εξόδων την επωμίζονται κυρίως οι μεγάλες Κοινότητες, οι οποίες παρότι βάση του καταστατικού τους θεωρούνται «αστικές», επέλεξαν να εκτελούν και θρησκευτικά χρέη (λογία, μισθοδοσία ιερέων και προσωπικού, πολυδάπανες ανακατασκευές ναών, κλπ.) ως τη μόνη σίγουρη οδό διασφάλισης της επιβίωσής τους.
Κατά την άποψή μου πάντως, εάν οι «αστικές» κοινότητες δεν διαφοροποιήσουν τελικά τον ρόλο τους και δεν περιοριστούν στα αυτά καθαυτά αστικά τους καθήκοντα, για τα οποία άλλωστε είναι ταγμένες, κινδυνεύουν να οδηγηθούν μοιραία σε οικονομικό μαρασμό.
Με αφορμή την αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ολοκληρώνω με μία εύλογη απορία. Πότε επιτέλους και σε ποίους θ’ αποδοθούν ηθικές και δη ποινικές ευθύνες για κακοδιαχείριση και υπερβολική υπερχρέωση της ημετέρας αποκατασταθείσης Παναγίτσας;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment