Total Pageviews

Wednesday, August 22, 2018

Εσείς τι λέτε;


Τα ψέματα τελείωσαν…
Τα ψέματα τελείωσαν. Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία…
Εξαιρετικό ομολογουμένως το φετινό καλοκαίρι (το οποίο ευτυχώς ακόμα συνεχίζεται) αν και σύντομο για τους μαθητές μας που δεν πρόλαβαν καλά καλά να το χαρούν, αφού σε λίγες μέρες αρχίζουν ξανά τα “βάσανά” τους...
Θυμάμαι, στη δική μου εποχή των Happy Sixties, τα σχολεία μας είχαν12 εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών! Βέβαια τότε είχαμε δύο καθημερινές βάρδιες εντατικών μαθημάτων έξι ημέρες την εβδομάδα και λιγότερες αργίες.   
Για πολλές οικογένειες, το σχολείο της μεταπολεμικής περιόδου εθεωρείτο πολυτέλεια.
Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει από τότε και σίγουρα προς το καλύτερο.
Στο Κεμπέκ, πρέπει να πούμε, η φοίτηση στο σχολείο είναι υποχρεωτική.
Τα παιδιά δια νόμου πρέπει να πάνε στο σχολείο από την ηλικία των έξι χρόνων.
Και δεν έχουν απλά το δικαίωμα να πάνε σχολείο, είναι υποχρεωμένα να το κάνουν.
Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν το δημοτικό σχολείο στην αρχή του σχολικού έτους αφότου συμπληρώσουν το έκτο έτος της ηλικίας τους. Και υποχρεούνται να πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 16 - 18 χρόνων με την απόκτηση του διπλώματος γυμνασίου.  
Οι μαθητές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγκαταλείψουν νωρίτερα το σχολείο.   
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο διευθυντής έχει καθήκον να ειδοποιεί τους γονείς των παιδιών που απουσιάζουν συχνά και χωρίς εξήγηση ή για κάποιο λόγο σταματήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Εάν δεν συμμορφωθούν, η διεύθυνση του σχολείου είναι υποχρεωμένη να αναφέρει το γεγονός στον Διευθυντή Προστασίας Νέων (Director of Youth Protection).
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Κάποια παιδιά δεν χρειάζεται να πάνε στο σχολείο. Για παράδειγμα:
• Άτομα με προβλήματα υγείας.
• Άτομα με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες που τα εμποδίζουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
• Άτομα με ειδική άδεια να σπουδάζουν στο σπίτι.
• Άτομα που έχουν αποβληθεί από το σχολείο. (Οι περιπτώσεις αυτές και πάλι θα πρέπει να αναφέρονται στον Διευθυντή Προστασίας των Νέων).
Άτομα που δεν υποχρεούνται με το νόμο να πηγαίνουν στο σχολείο, δεν χάνουν το δικαίωμά αυτό.
Ο νόμος στην επαρχία μας προβλέπει πως όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε γυμναστική εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των 18 ετών και μέχρι την ηλικία των 21 ετών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σε  εμάς που ζούμε εδώ, οι κανονισμοί λειτουργίας Δημοσίων Σχολείων είναι λίγο πολύ γνωστοί.
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παρών άρθρο αφορούν κυρίως τους νέους μετανάστες - αναγνώστες των Ελληνοκαναδικών Νέων προς ενημέρωσή των.
Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες μία δημιουργική χρονιά και καλή πρόοδο…

No comments: