Total Pageviews

Wednesday, October 30, 2019

Εσείς τι λέτε;


Τι είναι αυτό που μας… «ενώνει»
Έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η εταιρεία δημοσκοπήσεων καπα Research σε πέντε ηπείρους, έρχεται να αναδείξει το προφίλ της σημερινής ελληνικής Διασποράς.
Λόγω του περιορισμένου χώρου της στήλης θα αρκεστώ στη δημοσίευση των κύριων σημείων της έρευνας, τα θεμελιώδη ζητήματα της οποίας ήταν: Ποιοι είναι οι Έλληνες της Διασποράς; Τι είναι αυτό που τους ενώνει; Ποιες είναι οι λέξεις που καθορίζουν τον Ελληνισμό σήμερα;
Οι λέξεις που έρχονται πρώτες στο μυαλό των αποδήμων είναι: «πατρίδα», «διακοπές», «ήλιος». Σε ότι αφορά στην αρχαιοελληνική μυθολογία, η σκέψη πηγαίνει αυθόρμητα στον Δία. Για την αρχαία Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία κατονομάζει τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ για τη σύγχρονη Ελλάδα κυριαρχεί ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος.  
Περνώντας όμως στα πιο άμεσα και ίσως πιο ουσιώδη, οι Έλληνες της Διασποράς, σε τεράστιο ποσοστό, δηλώνουν υπερήφανοι για το ότι είναι Έλληνες. Σε άλλο μεγάλο ποσοστό αυτοπροσδιορίζονται πρώτα ως Έλληνες και κατόπιν ως πολίτες της χώρας όπου διαμένουν. Και στο ερώτημα «ποιο είναι το αίσθημα που ξυπνά μέσα σου ο όρος  Έλληνας ;» το μεγαλύτερο ποσοστό απαντά «υπερηφάνεια».
Περιληπτικά, οι Απόδημοι θεωρούν ότι η εθνική υπερηφάνειά τους δικαιολογείται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα ανακαλύφθηκε και καθιερώθηκε η δημοκρατία. Η Ελλάδα υπερέχει έναντι οποιασδήποτε «θετής» πατρίδας ως προς την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία, αλλά και σε κλίμα-περιβάλλον. Οι απόδημοι, στο σύνολό τους σχεδόν,    ισχυρίζονται ότι οι ελληνικές τους ρίζες έχουν επιδράσει θετικά στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία αλλά και στην κοινωνική τους ζωή. Οπότε, ακούγεται σαν κάτι εντελώς εύλογο και φυσιολογικό το ότι οι ομογενείς μιλούν ελληνικά κάθε μέρα ή πολύ συχνά, ασχέτως εάν ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών δεν έχει ελληνική υπηκοότητα.
Σε σχέση με την ελληνική κρίση, η οποία για πολλούς αποτέλεσε και τον καταλύτη ώστε να πάρουν την απόφαση να μεταναστεύσουν, δηλώνουν ότι νιώθουν ψυχικά κοντά στην Ελλάδα σε ένα συντριπτικό ποσοστό 80%. Ταυτόχρονα όμως, σε ποσοστό 65% νιώθουν απογοήτευση και ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση στην πατρίδα.
Το 24% των ερωτηθέντων ενισχύουν οικονομικά την οικογένειά τους στην γενέτειρα.
Σε ερώτηση τέλος, πως αντιμετωπίζουν τους ομοεθνείς τους, η συντριπτική πλειοψηφία μίλησαν για συνεργασία, αλληλεγγύη και ενότητα. 
Την Κυριακή παρευρέθηκα στο τιμητικό γεύμα για την Εθνική μας Επέτειο, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν και κυβερνητικοί εκπρόσωποι μη ελληνικής καταγωγής. Στην εκδήλωση, όπως συνηθίζεται, εκφωνήθηκαν ονόματα επώνυμων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιότητα και στο έργο που επιτελούν.
Πικρή γεύση μου άφησε η αδιανόητη επιμονή των κοινοταρχών να αγνοούν πεισματικά θεσμικούς φορείς, και δη πρωτοβάθμιους, όπως το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο και τον παριστάμενο πρόεδρό του δόκτορα Θεόδωρο Χαλάτση.
Εύγε μας λοιπόν. Τα καταφέραμε και πάλι μια χαρά να δείξουμε στους υψηλά ιστάμενους επισήμους «σύμπνοια » και «ομόνοια », στοιχεία που υποτίθεται ότι μας χαρακτηρίζουν ως φυλή.
Υποθέτω ότι η καπα Research παρέλειψε - ή ενδεχομένως απέφυγε - να συμπεριλάβει στην έρευνά της την - κατά τα άλλα - «ενωτική» μας Κοινότητα…

No comments: