Total Pageviews

Wednesday, November 6, 2019

Εσείς τι λέτε;


Ψήφος Αποδήμων Ελλήνων
Ποιο το νόημα;

Και πάλι στην επικαιρότητα το πολυσυζητημένο θέμα του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές της πατρίδας.
Τη φορά αυτή έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των κομμάτων με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην προσπάθειά της να φανεί ότι ανταποκρίνεται στο καίριο αίτημα μερίδας των Ελλήνων του εξωτερικού προέβη σε βιαστικές κινήσεις απομονώνοντας στην ουσία ένα μεγάλο ποσοστό των αποδήμων Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Οι συμφωνία της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ως γνωστόν, κατέληξε σε τέσσερα βασικά σημεία:
Η ψήφος θα είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων που ψηφίζουν εντός της χώρας.
Οι απόδημοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα (όχι επιστολική ψήφος).
Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπογραφεί στη Βουλή και να καταστεί νόμος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Βέβαια, όλοι οι απόδημοι ανεξαρτήτως πόσα χρόνια διαβιούν στην ξένη, ανεξαρτήτως σύνδεσης με την πατρίδα μέσω περιουσιακών στοιχείων και ΑΦΜ, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις κάλπες της Ελλάδας, εφόσον είναι Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.
Με το θέμα ασχολήθηκαν εκτενώς τα «Ελληνοκαναδικά Νέα» την περασμένη εβδομάδα.
Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Η δική μας ψήφος σε τι θα ωφελήσει; Όπως έχω και άλλοτε επισημάνει πόσο σωστό και δίκαιο είναι να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα η ψήφος ανθρώπων που ζουν σε άλλες χώρες, ξεκομμένων από τη ζωή μιας χώρας; 
Η κρίση των δημοκρατικών θεσμών είναι πιθανόν να βαθύνει, δεδομένου ότι η ψήφος των ελλαδιτών θα μπορούσε να ακυρωθεί από πολίτες που ζουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Οι απόδημοι, εξ άλλου, πέρα από κάποιες τακτές επισκέψεις στη γενέτειρα έχουν μία περιορισμένη σχέση με την Ελλάδα που εξαντλείται στην αγάπη και την υπερηφάνεια ενός ένδοξου παρελθόντος που - δυστυχώς - καμία σχέση δεν έχει με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Όσοι από τους απόδημους διατηρούν ακόμη στενούς δεσμούς με την πατρίδα μπορούν κάλλιστα, εφ’ όσον το επιθυμούν, να μεταβούν αυτοπροσώπως να ψηφίσουν. Όσο για τους υπόλοιπους, που απλώς θέλουν να διεκδικήσουν αιτήματά τους, μπορούν ευκόλως να αποταθούν στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ή στις Προξενικές αρχές, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία να ψηφίσουν.
Ας ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με «τα του οίκου μας», τη νυν πατρίδα μας τον Καναδά, τη χώρα που ζούμε και κινούμαστε, εργαζόμαστε, καταβάλουμε φόρους και έχουμε υποχρεώσεις αλλά και κεκτημένα δικαιώματα.
Κι’ ένα από αυτά είναι να συμμετέχουμε στις Καναδικές εκλογές, κάτι που πλείστοι εξ ημών δεν πράττουμε.
Αυτή, πιστεύω θα πρέπει να είναι και η πρώτιστη προτεραιότητά μας...

No comments: