Total Pageviews

Wednesday, March 25, 2020

Εσείς τι λέτε;


Περί προφητειών το ανάγνωσμα…
Όταν βασιλεύει η φτώχεια, ο πόλεμος, η πανδημία - την οποία δυστυχώς διαβιούμε - έρχονται στην επικαιρότητα διάφορες προφητείες που σχετίζονται με κοσμογονικά γεγονότα όπως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, οι θανατηφόρες ασθένειες, η συντέλεια του κόσμου κ.α.
Προφητείες σκοτεινές που με το πέρασμα των αιώνων διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα και στις μέρες μας κατακλύζουν το διαδίκτυο ως σημεία των καιρών.
Οι αναγνωρισμένοι προφήτες, σύμφωνα με τη Βίβλο, έζησαν στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης και θεωρείται ότι μετέφεραν το θέλημα του Θεού στους ανθρώπους και προετοίμαζαν τον λαό για τον ερχομό του Μεσσία.
Μεγάλοι προφήτες θεωρούνται ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, ο Ιεζεκιήλ, ο Δανιήλ και ο Ηλίας.
Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν προσωπικότητες και είχαν ενεργή συμμετοχή σε ζητήματα της πολιτείας. Η λέξη προφήτης του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου σημαίνει κατά κυριολεξία «αυτός που μιλάει ενώπιον κάποιου».
Σύγχρονοι Ιεράρχες που έκαναν προφητείες και ανακηρύχτηκαν άγιοι υπήρξαν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Όσιος Νείλος και προσφάτως ο γέροντας Παΐσιος.
Εάν εξετάσει κανείς προσεκτικά τις μ.Χ. προφητείες θα διαπιστώσει ότι δεν διαφέρουν και πολύ από τους διφορούμενους χρησμούς της πυθίας, ενώ κάποιες άλλες βασίζονται σε προδιαγραμμένα γεγονότα και αριθμητικά στοιχεία, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν δρομολογηθεί. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο ένας νέο-προφήτης αντιγράφει τον άλλον.
Προφητείες, προλήψεις και δεισιδαιμονίες, που πάντως αποτελούν την έκφραση των λανθασμένων τρόπων σκέψης μας.
Ας δούμε όμως - εν συντομία - κάποιες από τις σύγχρονες «προφητείες»… 
«Θα πέσει η κυβέρνηση…» «Θα είναι όλοι νικημένοι…» «Θα χαθεί η σοδιά της χρονιάς…» «Οι πλούσιοι θα γίνουν φτωχοί και οι φτωχοί πλούσιοι…» «Θα έρθει καιρός που θα πούμε το ψωμί ψωμάκι…» «Θα επιβάλουν φόρους…» «Έρχονται δύσκολοι καιροί…» «Πολλά θα συμβούν…» 
Γενικές, αόριστες προβλέψεις, μιας επαναλαμβανόμενης ιστορίας… 
Βέβαια, σήμερα τέτοιου είδους προφητείες και προβλέψεις φαντάζουν αξιοθρήνητα αστείες. Υπάρχουν ακόμη και οι προλήψεις και δεισιδαιμονίες που όσο χαζές και επικίνδυνες μπορεί να ακούγονται, κρατούν καλά μέχρι τις μέρες μας.
Πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αποτελεί γρουσουζιά να δουν μια μαύρη γάτα ή φοβούνται να περάσουν κάτω από μια σκάλα. Άλλοι πιστεύουν επίσης ότι όταν συμπίπτει να έχουμε Τρίτη ή Παρασκευή και 13 τότε η μέρα είναι «γρουσούζικη», ότι ο σπασμένος καθρέπτης φέρνει κακοτυχία και ούτω καθεξής...
Είμαστε άραγε φτιαγμένοι να πιστεύουμε σε όλα αυτά; Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται αλλά γίνονται ευκολόπιστοι και προληπτικοί εξαιτίας των όσων βλέπουν και ακούν μέσα από παραδόσεις, ιστορίες, θρύλους και παραμύθια.
Ο παράλογος φόβος για το υπερφυσικό και η επιρροή υποτιθέμενων κακοποιών πνευμάτων στη ζωή μας, αποτελούν βασικά συναισθήματα του ανθρώπου, προκαλούμενα από τη συνειδητοποίηση ενός πλασματικού κινδύνου απειλής.
Αναρωτιέμαι, μήπως υπέπεσε στην υμετέρα αντίληψη προφητεία που να μιλάει για την τεράστια απειλή του 21ου αιώνα που φέρει το όνομα Κορονοϊός;
Δια της απορίας…

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: