Total Pageviews

Wednesday, March 11, 2020

Εσείς τι λέτε;

Κορονοϊός και Θεία Κοινωνία…
Και ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται παγκοσμίως με ανεξέλεγκτο ρυθμό, οι πιστοί αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλής η μετάληψη της Θείας Kοινωνίας, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στη σαρακοστή και πλησιάζει το Πάσχα, περίοδος όπου οι ορθόδοξοι χριστιανοί μεταλαμβάνουν. Οι γνώμες των επιστημόνων και της εκκλησίας στο συγκεκριμένο θέμα διίστανται.
Σύμφωνα με το ορθόδοξο δόγμα, η Θεία Κοινωνία είναι το κέντρο της εκκλησίας. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει χριστιανισμός. Η επίγεια εκκλησία είναι οι χριστιανοί ενωμένοι γύρω από το κοινό ποτήρι της Θείας μετάληψης. Η Θεία μετάληψη είναι το «φάρμακο της αθανασίας και το αντίδοτο κατά του θανάτου». Η τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ότι η μετάληψη δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την επιδημιολογική εξάπλωση της νόσου, έσπευσαν να αντιδράσουν στη θέση της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινή γνώμη.
«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι», λένε οι ειδικοί, τονίζοντας πως έχουν ζητήσει από τον κόσμο να αποφεύγει τις δημόσιες συναθροίσεις, κάτι που περιλαμβάνει και τις εκκλησίες. Ωστόσο, δεν μπορούν να παρέμβουν σε όσα λέει η Ιερά Σύνοδος, διότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας άπτεται ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας και πίστης.
Η Ιερά Σύνοδος κηρύττει ακόμη πως όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».
«Δεν κινδυνεύουμε από τη Θεία Κοινωνία», είπε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, απαντώντας στο ερώτημα που έχουν διατυπώσει αρκετοί πολίτες, αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας.
Πώς όμως μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Οι επιστήμονες της μοριακής βιολογίας είναι απόλυτοι σε αυτό το θέμα.
Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά το βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια τα οποία «ταξιδεύουν» μικρές αποστάσεις.
Προ ενός μεγάλου διλήμματος, συνεπώς, βρίσκονται οι απανταχού πιστοί.
Η σχέση θρησκείας και επιστήμης αποτέλεσε θέμα μελέτης από τα αρχαία χρόνια για φιλόσοφους, θεολόγους, επιστήμονες και άλλους. Έχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες της σχέσης αυτής, είτε αντιπαλότητας, είτε αρμονίας και συνεργασίας αλλά και πως δεν υπάρχει ουδεμία σχέση μεταξύ των δύο. Η επιστήμη χρησιμοποιεί τη λογική, τον εμπειρισμό και τις αποδείξεις που προκύπτουν από την πειραματική διαδικασία, ενώ η θρησκεία στηρίζεται στην αποκάλυψη, την πίστη και την ύπαρξη του υπερφυσικού.
Την τελική απόφαση πάντως για μετάληψη την συγκεκριμένη αυτή περίοδο, την έχουν οι ίδιοι οι πιστοί. Ας μη ξεχνάμε πως η θρησκεία είναι βαθιά ριζωμένη στην εθνική ταυτότητα ενός λαού με τα όποια οφέλη και τις όποιες συνέπειες…

Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: