Total Pageviews

Tuesday, April 7, 2020

Εσείς τι λέτε;


Θρησκείες και Θεός…
Η ιστορία της θρησκείας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ίδιου του ανθρώπου. Ακόμα και στους πιο πρωτόγονους και υποανάπτυκτους πολιτισμούς μπορούμε να βρούμε ενδείξεις κάποιας μορφής λατρείας. Δεν υπήρξε ποτέ οποιοσδήποτε λαός, οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε χρόνο, που να μην ήταν με κάποια έννοια θρησκευόμενος.
Υπάρχει Θεός; αναρωτιούνται οι δύσπιστοι και πως ερμηνεύεται η έννοια Του στις διάφορες θρησκείες; Ποια είναι η αληθινή θρησκεία και ποιος ο μόνος αληθινός Θεός;
Οι περισσότεροι από μάς πιστεύουμε ότι το Χριστιανικό Ορθόδοξο δόγμα, με το οποίο μεγαλώσαμε, είναι το μόνο σωστό. Το ίδιο πιστεύουν και για το δικό τους δόγμα οι οπαδοί όλων των άλλων θρησκειών...
Αλήθεια, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσες θρησκείες υπάρχουν στον κόσμο;
Λοιπόν, σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένες 4.300 θρησκείες, εκκλησίες, δόγματα ή θρησκευτικές οργανώσεις που καλύπτουν τα σχεδόν επτά δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι η θρησκεία αποτελεί μια πολύ σημαντική πτυχή της παγκόσμιας κοινωνίας. Ο Χριστιανισμός πάντως είναι η θρησκεία η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους πιστούς. Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι στον πλανήτη, αυτοί που προσδοκούν να δουν το Θεό μέσω του Χριστιανισμού είναι 2.262.448.731 πιστοί, δηλαδή καλύπτουν το 33,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Δεύτερη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι πιστοί του Ισλάμ. Ο Ισλαμισμός  έχει καταγεγραμμένους 1.426.592.072 πιστούς, δηλαδή το 21,01% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ινδουισμός με 900.362.250 πιστούς.
Την τέταρτη θέση ο λεγόμενος Αγνωστικισμός με σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο αθεϊσμός εξαπλώνεται τελευταία γρήγορα κυρίως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και αυτοί που πρόσκεινται σε αυτόν, στις δύο αναφερόμενες περιοχές, ανέρχονται περί τα 158 εκατομμύρια άτομα. Ο Βουδισμός, βάση της καταγραφής, κυριαρχεί με υψηλά ποσοστά σε χώρες κυρίως της Ασίας.
Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραματικά στο εγγύς μέλλον. Εν μέσω του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού ο Χριστιανισμός φαίνεται να χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ενώ υπάρχει άνοδος του Ισλάμ, που θεωρείται η θρησκεία με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του αριθμού των οπαδών κατά 1,84% ανά έτος και ακολουθείται από τη θρησκεία Μπαχάι που έχει ποσοστό 1,7%.
Έκθεση του Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη, αναφέρει ότι τα περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα υπάρχουν στη γη σε 20 χρόνια, πάνω από το 25% θα είναι Μουσουλμάνοι.
Η  ίδια έκθεση αναφέρει ότι το 2050 η Γη θα έχει περισσότερους από 2,6 δισεκατομμύρια Μουσουλμάνους και οι Χριστιανοί θα είναι περί τα 3,6 δισεκατομμύρια.
Στον Καναδά, τα δύο τρίτα του πληθυσμού δηλώνουν Χριστιανοί. Οι Μουσουλμάνοι έχουν ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Γεγονός είναι πως οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη πνευματική ανάγκη την οποία μπορούν να καλύψουν λατρεύοντας τον Θεό. Οι περισσότεροι επιστήμονες ωστόσο δεν παραδέχονται μία λογική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού.
Υπάρχει Θεός; Είναι ένα ερώτημα που σίγουρα έχει μία μόνο σωστή απάντηση.
Ναί ή όχι…

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: